İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin Edirne Tıp Fakültesi'nin kuruluşundaki rolü

EdirneTrakya Üniversitesi
Güncelleme:
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin Edirne Tıp Fakültesi'nin kuruluşundaki rolü

ÖZET:

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ'NİN EDİRNE TIP FAKÜLTESİ'NİN KURULUŞUNDAKİ ROLÜ 1

Edirne Tıp Fakültesi'nin kuruluşu ile ilgili ilk çalışmalara 1969 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde Prof.Dr.Celal Öker'in başkanlığında bir komisyon kurularak başlanmıştır. Prof.Dr. Kâzım İsmail Gürkan ve Prof. Dr. Süheyl Ünver'de bu komisyonda yer almışlardır. Kuruluş çalışmaları 1973' de hız kazanmıştır.

21 Kasım 1973'de fakültenin kuruluşu için gerekli olan yedi öğretim üyesinin (Prof. Dr. Suat Vural, Prof. Dr. Celal Öker Prof. Dr. Erol Düren, Prof. Dr. Asım Cenani, Doç. Dr. Feriha Öz, Prof. Dr. Adnan Ziyalar, Doç. Dr. Emine Melek Atabek) dilekçeleri Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanlığı'na sunulmuştur. Dilekçeler, 6 Aralık 1973'te İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü tarafından Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderilmiş ve 29 Mayıs 1974 tarihinde bakanlıkça onaylanmıştır. Böylece, Edirne Tıp Fakültesi kurulmuş. 1974–1975 öğretim yılında 50 öğrenci ile İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi binasında eğitime başlamıştır. Bu fakülteyi bitirenlerin diplomaları Edirne'de düzenlenen bir törenle verilmiştir. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyeleri de bu törene katılmışlardır.

Edirne Tıp Fakültesi 1982 yılına kadar eğitimini Cerrahpaşa Tıp Fakültesi binasında sürdürmüş ve fakültenin tüm olanaklarından yararlanmıştır. 1982 yılında Trakya Üniversitesi'nin kurulmasıyla adı geçen üniversiteye bağlanmıştır. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi adını alarak Edirne'ye taşınmıştır.

Anahtar Kelime: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Edirne Tıp Fakültesi, Tıp Eğitimi


Summary

THE ROLE OF CERRAHPASA MEDICAL SCHOOL IN THE FOUNDATION OF EDIRNE MEDICAL SCHOOL

First efforts on the foundation of Edirne Medical School was started in 1969 by establishing a commision directed by Professor Celal Öker in Cerrahpaşa Medical School. Professor Kâzım İsmail Gürkan and Professor Süheyl Ünver, were also in this comission. Foundation efforts were accelarated in 1973.

On November 21, 1973, petitions of the seven faculties (Professor Suat Vural, Professor Celal Öker, Professor Erol Düren, Professor Asım Cenani, Associate Professor Feriha Öz, Professor Adnan Ziyalar, Associate Professor Emine Melek Atabek), which were required for the foundation of the medical school, were presented to the Dean of Cerrahpaşa Medical School. The petitions were send to the Ministry of National Education by the President of Istanbul University on December 6, 1973 and approved by the mnistry on May 29, 1974. Consequently, Edirne Medical School was founded. In the academic year 1974-1975, the school welcomed its first class of 50 students in the building of Cerrahpaşa Medical School. Diplomas of the first graduates were presented in a ceremony organized in Edirne. The faculty members of Cerrahpaşa Medical School were also attenden this ceremony.

Edirne Medical School continued the education in the bulding of Cerrahpaşa Medical School and used all of its resources until 1982. When Trakya University was founded in 1982, Edirne Medical school became a part of that university. Name of the school was changed to Trakya University Medical School and the school moved to Edirne.

Keywords : Cerrahpaşa Medical Faculty, Edirne Medical Faculty , Medical Education


GİRİŞ

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin katkılarıyla kurulmuş olan Edirne Tıp Fakültesi, ilk eğitime 1974 yılında yine bu fakültenin bünyesinde ve onun tüm imkânlarından faydalanarak başlamıştır.

Edirne Tıp Fakültesi'nin kurulmasında, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi dekanlarından Prof.Dr.Celal Öker'in, Ord.Prof.Dr. A.Süheyl Ünver, Ord.Prof.Dr. Kazım İsmail Gürkan, Prof.Dr.Erol Düren'nin büyük katkıları olmuştur.

Özellikle de Ord.Prof.Dr. A.Süheyl Ünver'in bu konuda yapmış olduğu çalışmalar göz ardı edilemez. O Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ile Edirne arasında bir köprü vazifesi gördüğü gibi 1973 yılında yaş haddi nedeniyle emekli olduktan sonra da bu konuda yapılan çalışmaları aktif olarak desteklemiştir.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ile Edirne Valiliği arasında tıp fakültesi kurma çalışmaları başlamadan çok önce 1930'lu yıllarda Edirne'nin basın-yayın organlarından birisi olan Milli Gazete'de, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyeleri (İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Klinliği'nden Ord.Prof. Dr. Igersmeimer "Baş Ağrıları ve Göz", Prof. Dr. A.Süheyl Ünver " Hazımsızlık Çekenler,Neyi Nasıl Yemeli", Prof. Dr. Mazhar Osman "Hekimliğin Mucizeleri", Prof. Dr. Fahrettin Kerim "Frengi Deliliği" ... (1) ) yayınlamış oldukları makaleleri ile Edirne halkının sağlık konularında bilgilenmelerini sağlamışlardır.

Ayrıca, İstanbul Üniversitesi'nin; "Memlekette bilgiyi yaymak, ilim ve ilmi araştırma sevgisini aşılamak, bilimsel araştırmalara teşvik etmek, vatandaşların bilgilerini artırmak ve kültür seviyesini yükseltmek amacıyla" her yıl ayrı bir şehirde yapılmak üzere ilk defa 1940 yılında Erzurum'da başlatmış olduğu Üniversite Haftası, 24–29 Eylül1957'de Edirne'de gerçekleşmiştir.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Tanoğlu ve öğretim üyeleri ile birlikte Tıp Tarihimizin kurucularından Prof. Dr. Bedi N. Şehsuvaroğlu'nun da "İlimler ve Tıp Tarihimizde dünden, Bugüne Değerler," konulu bildirisi ile katıldığı "Edirne Üniversite Haftası"nın ilk konuşmacısı olan Ord. Prof.Dr. A.Süheyl Ünver, bu şehirde bir "Edirne Enstitüsü" kurulmasını dile getirmiştir (2).

1957 yılında Prof. Dr.A.Süheyl Ünver tarafından ilk defa dile getirilen bu düşünce daha sonraki yıllarda "Edirne Üniversitesi" kurulması fikrine dönüşerek, çalışmalara başlanmıştır.Üniversiteyi oluşturacak fakülteler içersinde kurulması ilk düşünülen, daha sonraki yıllarda Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi adını alacak olan "Edirne Tıp Fakültesi" olmuştur.

İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde Edirne Tıp Fakültesi'nin Kuruluşu İçin Yapılan Ön Çalışmalar:

Edirne'de Tıp Fakültesi ve Üniversite açılması isteği, resmi ve özel kurumları harekete geçirip, Edirne'de Üniversite Kurma, Koruma ve Yaşatma Derneği kurulurken Edirneli aydınlar da İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'nü Edirne'de bir tıp fakültesi kurulmasına katkı sağlamaları için telgraflar göndermişlerdir.

İstanbul Üniversitesi bünyesinde kurulacak olan tıp fakülteleri hakkında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin görüşünü tespit etmek üzere Ord. Prof. Dr. Kazım İ.Gürkan'ın başkanlığında Prof. Dr. Feyyaz Berkay, Prof. Dr. Nedim Zembilci, Doç. Dr. Muammer Bilge Doç. Dr. Kemal Aydınlıoğlu'ndan oluşan bir komisyon kurulmuş. Bu komisyon 02.04.1969'da yapmış olduğu toplantısında;

" Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin, İstanbul Üniversitesi bütünü içinde yeni bir tıp fakültesinin kuruluş sorumluluğunun üzerine almasını gerekli görmüş ve bunun için yeterli öğretim üyesi ve yardımcısını potansiyeline sahip olduğunu ve yeni kurulacak fakültenin yeri konusunda Bursa'yı uygun görmekte ise de aynı yere İstanbul Tıp Fakültesi'nin de istekli olduğu belirtilerek, yeni kurulacak tıp fakültesinin yeri için İzmit ve Edirne'nin de düşünülebilineceğini" yönünde almış olduğu bu kararı bir raporla, İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanlığı'na sunmuştur (3).

4 Nisan 1969 tarihinde toplanan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Kurulunda yeni kurulacak bir tıp fakültesinin kuruluş ve işlemesine yardımcı olmaya karar verilmiştir (4).Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Kurulunun 11 Nisan 1969'da yapılan toplantısında; "Üniversitenin kendi potansiyelinde kurmak istediği ikinci üniversitenin yeri içinde ve fakültenin patronajı altındaki tıp fakültesinin Edirne'de kurulması uygun görülmüştür." Fakülte genel kurulunda alınan bu karar, fakülte dekanı Prof. Dr. Celal Öker'in imzası ile aynı gün 42020/2402/69 sayılı yazı ile İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'ne bildirilmiştir (5).

13 Nisan 1969'da Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Celal Öker, Doç.Dr.Kemal Aydınoğlu, Prof.Dr.Kemal Önen ve dekanlık özel kalem müdürü Selahattin Tunalıgil incelemelerde bulunmak üzere Edirne'ye gelerek Edirne Valisi Haydar ÖZKIR ile bir toplantı yapmışlardır.

Vali Haydar Özkır Edirne de bir üniversite kurulmasının gerekli olduğunu açıklamış ve hemen ertesi gün, İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde ikinci bir toplantı yapmak üzere İstanbul'la gitmiştir. Bu ikinci toplantıda Cerrahpaşa Tıp Fakültesi bünyesinde Edirne'de bir tıp fakültesi kurulmasına karar verilmiştir.

Kararın İstanbul Üniversitesi Senatosu'nun 17.04.1969 tarihli toplantısında görüşülerek, Milli Eğitim Bakanlığı'na teklifi kararlaştırılmış ve teklif 24.04.1969'da Milli Eğitim Bakanlığı'nca onaylanarak Devlet Planlama Teşkilatı'na sunulmuştur.

Alınan bu karar 17. Nisan 1969 tarihinde Perşembe gecesi Türkiye Radyolarından 10.45 haberlerinde açıklanmıştır. Haber Edirne'de duyulunca büyük bir heyecan yaratmış. Edirneliler, başta dönemin başbakanı Sayın Süleyman Demirel olmak üzere Milli Eğitim Bakanı İlhami Ertem İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Öker'e teşekkür telgrafları göndermişlerdir.

Karar basında da; "İstanbul Üniversitesi Senatosu dün saat 14.30'dan 19'a kadar yaptığı toplantıda Edirne'de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne bağlı bir tıp fakültesi açılmasına karar vermiştir. Edirne Tıp Fakültesi kanun tasarısının Meclise sunulması ile ilgili çalışmalarda bulunmak üzere Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Öker Ankara'ya gidecektir. Tasarı kanunlaştığı takdirde Fakülte'nin binası yapılıncaya kadar öğrenciler Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde öğrenim göreceklerdir. Bunu temin için Cerrahpaşa Tıp Fakültesi kontenjanı 50 kişi daha arttırılacaktır" şeklinde yer almıştır (6–8).

27 Nisan 1969 Pazar günü İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı, Prof. Dr. Celal Öker, Prof. Dr. Süheyl Ünver ile birlikte ikinci kez Edirne'ye gelerek Vali Haydar Özkın ve Belediye Başkanı Burhan Işıkseren'le, yapılan çalışmalarla ilgili bir bilgilendirme toplantısı yapmışlardır.

Restore

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden oluşan Edirne Tıp Fakültesi kurulması ile ilgili komisyon üyeleri ve öğrencilerinin 2 Mayıs 1969'da Edirne'ye yapmış oldukları ziyaret sırasında Edirne Valisi Haydar Özkın ve Edirne Milletvekili ve Milli Eğitim Bakanı İlhami Ertem tarafından Havsa'da karşılanışları.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden oluşan Edirne Tıp Fakültesi kurulması ile ilgili komisyon üyeleri ve öğrencilerinin 2 Mayıs 1969'da Edirne'ye yapmış oldukları ziyaret sırasında Edirne Valisi Haydar Özkın ve Edirne Milletvekili ve Milli Eğitim Bakanı İlhami Ertem tarafından Havsa'da karşılanışları.

Edirne Tıp Fakültesi'nin kuruluşu ile ilgili yapılan ön çalışmaların tamamlanması üzerine 2 Mayıs 1969'da, Milli Eğitim Bakanı İlhami Ertem, ve Prof. Dr.Sıddık Sami Onar, Ord. Prof. Dr.A. Süheyl Ünver, Ord. Prof. Dr. Kazım İsmail Gürkan, Prof. Dr. Celal Öker, Prof.Dr.Suat Vural, Prof.Dr.Erol Düren, Prof.Dr.Kemal Önen, Doç.Dr.T.Kapıcıoğlu, Doç. Dr. Kemal Aydınoğlu ve Doç. Dr. Muammer Bilge ile asistan ve öğrencilerden oluşan bir gurup Edirne'ye gelmişler. Edirne'de davulla, zurnalarla, kurbanlar kesilerek, büyük bir sevgi ile karşılanan gurup, burada Ayvazoğlu Sineması'nda büyük bir halk topluluğunun bulunduğu bir toplantıya katılmışlardır (9).

Edirne Valisi A. Haydar Özkın bu toplantıda yaptığı konuşmasında, Edirne'de Tıp Fakültesi kurulması için çalışan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Öker'e ve tüm fakülte hocalarına teşekkür etmiştir.

Milli Eğitim Bakanı Sayınİlhami Ertem'in konuşmasının ardından Prof. Dr.Sıddık Sami Onar, Ord. Prof. Dr.A. Süheyl Ünver, Prof.Dr. Celal Öker de söz alarak, yapılan çalışmalar hakkında Edirnelileri bilgilendirmişlerdir (10). Gece Kervan Otel'de yenen eğlenceli yemekten sonra ertesi gün, Edirne Sultan II. Bayezid Külliyesi'ni, Edirne Merkez Asker Hastanesi'ni ve Edirne Saray'ını gezen gurup, Edirne Belediye binasındaki Atatürk'ün odasını ziyaret etmiştir. Ziyaretin sonunda Prof. Dr.Sıddık Sami Onar tarafından; Edirne Üniversitesini Kurma ve Yaşatma Derneği'nin Şeref Defteri'ne

"Türk adalet ve medeniyetinin batıya ilk ışıklarını saçtığı Edirne'den tekrar kültür ve uygarlığımızın cihana saçılacağı, Edirne Türk Üniversitesi'nin ihyası gününü kutlular, Üniversitemize başarılar, güzel ve asil Edirne'ye saadetler dileriz." Yazılarak, Sıddık Sami Onar, A.Süheyl Ünver, Celal Ölker, Suat Vural ve orada bulunan tüm hoca ve öğrenciler tarafından imzalanmıştır (11,12).

Restore

Prof. Dr. Sıddık Sami Onar (ortada) ve İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyeleri Edirne Sultan II. Bayezid Darüşşifası'nda incelemelerde bulunurken.(3 Mayıs 1969)
Prof. Dr. Sıddık Sami Onar (ortada) ve İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyeleri Edirne Sultan II. Bayezid Darüşşifası'nda incelemelerde bulunurken.(3 Mayıs 1969)

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde Edirne Tıp Fakültesi Kuruluşunu Hazırlama Komisyonu Kuruluyor...

17.07.1969'da toplanan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Kurulu'nda Edirne Tıp Fakültesi'nin bir an önce realize edilmesi ile ilgili sorunları incelemek ve plân, proje, kuruluş kadroları ile ilgili gerekli raporu hazırlamak üzere Ord. Prof. Dr. Kazım İ.Gürkan'ın, Prof.Dr. Nihat Dürken, Prof.Dr. Celal Öker, Prof.Dr. Halit Kayalı, Prof.Dr. Erol Düren, Prof.Dr. Suat Vural, Doç. Dr. Kemal Aydınlıoğlu'ndan oluşan bir komisyon kurulmuştur (13).

Ord. Prof. Dr. Kazım İ.Gürkan'ın başkanlığında "Edirne'de Tıp Fakültesi Kuruluşunu Hazırlama Komisyonu" adı altında çalışma yapan bu komisyon 22. 07.1969 tarihli ilk toplantısında, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin 1970 yılı bütçesine Edirne'de Tıp Fakültesi kuruluşu hazırlıklarında sarf edilmek üzere 100.000 liralık bir ödeneğin konulmasına karar vermiştir(14).

Bu arada Prof. Dr. Celal Öker, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanlığı'ndan ayrılarak yerine Prof.Dr. Osman Barlas dekan olmuştur. Komisyonun hazırlamış olduğu rapor ve Edirne Tıp Fakültesi Kanun Tasarısı ve diğer belgeler Prof.Dr. Osman Barlas'ın imzası ile Milli Eğitim Bakanlığı'na sunulmak üzere 24.11.1969 tarih ve 6706 sayılı yazı ile İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'ne gönderilmiştir.

Raporda; "Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Edirne Tıp Fakültesi'ni her yönden destekleyecek ve müşterek çalışmasına devam edecektir" diye belirtildikten sonra, "Devlet Plânlama Teşkilâtı'nın işe öğretim üyelerinden başlamak temayülüne rağmen Komisyonumuz bina ve tesisatın ön plâna alınmasını tercih etmektedir. Çünkü şimdiye kadar ki kuruluşlarda edindiğimiz tecrübeler göstermiştir ki yetersiz, muvakkat, geçici binalarla işe başlayıp, sonradan yenilerini yapmak yolu hem zaman, hem de masraf bakımından devlete daha pahalıya mal olmaktadır. Bundan dolayı Edirne Tıp Fakültesi'nin, hatta Üniversitesi'nin devamlı olarak yerleşeceği sahayı tespit edip, inşaata derhal başlamak yolu tercihe şayandır.

Yeni bina yaparak fakülteyi köklü bir şekilde kurmak gerek öğrenci, gerekse öğretim üyeleri için emniyet verici ve cazip olacaktır. Bunun yanı başında kuruluşu en kısa yoldan kanunlaştırmakta zaruridir" denmektedir.

Bu komisyon, Edirne Üniversitesi Kurma ve Yaşatma Derneği ile organize bir şekilde çalışmalarını yürütmüş. Bu komisyonun isteği üzerine adı geçen dernek tarafından Edirne'de üniversite kurulması düşünülen alan hakkında bilgiler verilmiştir.

Restore

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim üye ve asistanları Edirne Belediyesinde yapılan toplantıdan ayrılırken (1969)
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim üye ve asistanları Edirne Belediyesinde yapılan toplantıdan ayrılırken (1969)

Mustafa Karaer'in Edirne Valiliği'ne Atanması ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde Yeni Bir Komisyon Kurulması...

Edirne Tıp Fakültesi'nin kuruluş çalışmaları hızlı bir şekilde başlamış olmasına rağmen, bir ara duraklama dönemine girmiş ve bu dönem Mustafa Karaer'in 1973 yılında Eskişehir Valiliği'nden Edirne Valiliği'ne atanana dek devam etmiştir.

Edirne Valisi Mustafa Karaer'in Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanlığı'na yazdığı 28. Şubat 1973 tarih ve 58 sayılı bir yazı göndererek, "Edirne Tıp Fakültesi için yapılan çalışmaların çeşitli nenlerle tamamlanamamış olduğu belirtilerek, çalışmalara bir an önce yeniden başlanılmasını" istemiştir(15).

Edirne Valiliği'nin bu yazısı üzerine çalışmalar yeniden hız kazanmış. 28 Nisan 1973 tarihinde toplanan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Kurulu'nda; Edirne'de bir tıp fakültesi kurulması konusunu incelemek için, Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver, Prof.Dr. Nihat Dorken, Prof.Dr.Celal Öker, Prof.Dr.Halit Kayalı, Prof.Dr.Suat Vural ve Doç.Dr.Kemal Aydınlıoğlu'dan oluşan bir komisyon kurulmuştur (16). Daha önce bu konuda yapılmış olan çalışmaları inceleyerek göreve başlayan komisyonun hazırlamış olduğu raporunda;

"Daha evvelki komisyonların incelemeleri sonucu verilen ve dosyada mevcut raporlar, Edirne'de kurulacak, Fakültemiz patronajı altında çalışmaya başlayacak olan Tıp Fakültesi'nin yer ve yerleşme problemini hallediş şekli, kadro durumları daha evvel verilen raporları ışığı altında sağlanması uygun görüldüğünü" belirtmiştir.

Komisyon üyelerinin 8 Mayıs 1973'de yapmış oldukları toplantının sonunda "Edirne Valisi Sayın Mustafa Karaer ve Edirne Üniversitesi Kurma ve Yaşatma Derneği'nin bir sorumlusunun katılımıyla 21 Mayıs 1973 Pazartesi günü saat 11'de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Cerrahi Kürsüsü Kütüphanesi'nde, komisyonla ortak bir toplantının yapılması" kararı alınmıştır.

Alınan bu karar Komisyon Başkanı Prof.Dr. Nihat Dorken tarafından 8.05.1973 tarihli yazı ile Edirne Valisi Sayın Mustafa Karaer'e ve Edirne Üniversitesi Kurma ve Yaşatma Derneği Başkanlığı'na bildirilmiştir. Bu yazı; gecikmeleri önlemek için daha önce Edirne'ye davet edilmiş olan Prof. Dr.A.Süheyl Ünver eliyle gönderilmesi uygun görülmüştür.

Çalışmaların yeniden başladığı bu dönemde, Ord.Prof.Dr.A.Süheyl Ünver 1750 sayılı yasa gereğince yaş haddi dolayısıyla emekli olmuş, Prof.Dr.Kemal Aydınlıoğlu'da, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanlığı'na vermiş olduğu 09. 05. 1973 tarihli dilekçesi ile Edirne Tıp Fakültesi Komisyon üyeliğinden istifa ederek ayrılmışlardır.

Edirne Tıp Fakültesi Kuruluyor...

Edirne Tıp Fakültesi'nin kurulması ile ilgili çalışmalarda bulunmak amacıyla kurulmuş olan bu komisyonun hazırladığı rapor İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü kanalı ile Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderilmiştir.

4936 sayılı kanunun 1750 sayılı kanunla değişmesi nedeniyle 1750 sayılı Üniversiteler kanunun 43'ncü ve 44'ncü maddeleri uyarınca bir fakülte kurulabilmesi için 1 profesör ile asgari 7 öğretim üyesinin en az iki yıl için görevlendirilmesi gerekmekte olduğundan 10 Ekim 1973'te toplanan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Kurulunda; öğretim üyelerinden Edirne Tıp Fakültesi'nde görev almak isteyip istemediklerinin sorulması kararı alınmıştır. Bunun üzerine Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanlığı'nın 11.10.1973 tarih ve 15457 sayılı yazısı ile tüm kürsülerden görüşleri sorulmuştur.

21.11.1973'te yedi öğretim üyesi "Prof.Dr.Celal Öker, Prof.Dr.Suat Vural, Prof.Dr.Erol Düren, Doç.Dr.Emine Melek Atabek, Doç.Dr.Adnan Ziyalar, Doç.Dr.Asım Cenani, Doç.Dr. Feriha Öz" Edirne Tıp Fakültesi'nde görev almayı kabul ettiklerini bildiren dilekçelerini Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanlığı'na sunmuşlardır. Dilekçeler 6 Aralık 1973'te İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Terzioğlu'nun imzası ile Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderilmiştir.

Bütün bu çalışmaların sonunda 29.05. 1974'te Edirne Tıp Fakültesi'nin kuruluşu Milli Eğitim Bakanlığı'nca onaylanmış. 29. Mayıs. 1974 tarih ve 21193 sayılı yazı ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın onayı İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'ne bildirilmiştir.

11.06.1974'te itibaren, kurucu üyelerin İstanbul Üniversitesi Senatosunca Edirne Tıp Fakültesi'nde görevlendirilmelerinden sonra, 26 Mart 1975 tarihinde Fakülte Kurulu'nun 1 sayılı oturumunda yapılan seçim sonucunda Prof. Dr. Suat Vural Edirne Tıp Fakültesi'nin ilk Dekanı oluncaya kadar Kurucu Komisyon, çalışmalarını en yaşlı üye sıfatıyla Sayın Prof.Dr.Celal Öker'in başkanlığında yürütmüştür (17).

Doç.Dr.M.Emine Atabek'in kürsüde tek öğretim üyesi olması, Doç.Dr.Adnan Ziyalar ise bazı özel durumlar nedeniyle görevden ayrılmaları üzerine, onlardan boşalan yerlere, Prof.Dr.Kaya Gürsel ve Doç.Dr.Naime Yanlıoğlu'nun görevlendirilmiştir (18)

3 Temmuz. 1974 tarihli Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Kurulu'nda Edirne Tıp Fakültesi için 50 öğrenci alınmasına karar verilmiştir.

Restore

Edirne Tıp Fakültesi Kurucu Komisyon Üyeleri çalışmalar sırasında-1975 "Soldan sağa: Prof.Dr.Suat Vural,Prof.Dr.Erol Düren, Doç.Dr. Feriha Öz, Doç.Dr.Asım Cenani, Prof.Dr.Celal Öker"
Edirne Tıp Fakültesi Kurucu Komisyon Üyeleri çalışmalar sırasında-1975 "Soldan sağa: Prof.Dr.Suat Vural,Prof.Dr.Erol Düren, Doç.Dr. Feriha Öz, Doç.Dr.Asım Cenani, Prof.Dr.Celal Öker"

Restore

Doç.Dr. Feriha Öz,Prof.Dr.Kaya Gürsel, Prof.Dr.Erol Düren, Prof.Dr.Suat Vural, Edirne Valisi Mustafa Karaer, İstanbul Üniversitesi Rektörü Haluk Alp, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Cemi Demiroğlu, Ord.Prof.Dr.A.Süheyl Ünver ve Doç.Dr.Asım Cenani Edirne Belediyesi'nde düzenlenen Edirne Tıp Fakültesi'nin kuruluşuna katkıda bulunanlara şilt verme töreninden (2 Mart 1975)
Doç.Dr. Feriha Öz,Prof.Dr.Kaya Gürsel, Prof.Dr.Erol Düren, Prof.Dr.Suat Vural, Edirne Valisi Mustafa Karaer, İstanbul Üniversitesi Rektörü Haluk Alp, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Cemi Demiroğlu, Ord.Prof.Dr.A.Süheyl Ünver ve Doç.Dr.Asım Cenani Edirne Belediyesi'nde düzenlenen Edirne Tıp Fakültesi'nin kuruluşuna katkıda bulunanlara şilt verme töreninden (2 Mart 1975)

Edirne Tıp Fakültesi'nin Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde Eğitime Başlaması ve İlk Ders...

Uzun bir çabadan sonra kuruluşu gerçekleştirilen Edirne Tıp Fakültesi 1974–1975 öğretim yılında 50 öğrenci alarak eğitime başlamaya hazır hale gelmiştir. Ancak ilk anda gerekli tesislerin Edirne'de bulunmaması üzerine Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin bünyesinde bu fakültenin eğitim ve öğretim yönetmeliğine bağlı olarak öğretime geçen Tıp Fakültesi 11. 11.1974'tarihinde yine bu fakültenin konferans salonunda saat:14.00 de yapılan törenle eğitime başlamıştır.

Törene Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı ve öğretim üyeleri ile Edirne Tıp Fakültesi'nde görev almayı kabul eden yedi öğretim üyesi ve 50 öğrenci hazır bulunmuşlardır. Törene Edirne'den Vali Mustafa Karaer, Belediye Başkanı Şevki Arman ve Üniversite Kurma ve Yaşatma Derneği Başkanı Dr. Muzaffer Sertabipoğlu katılmışlardır (19).

Yeni kurulmuş olan bu fakültenin ilk açılış dersi Ord.Prof.Dr.A.Süheyl Ünver tarafından verilmiştir. Bu ilk dersi Edirne Valisi Mustafa Karaer şöyle anlatmaktadır:

"Edirne'de Tıp Fakültesi'nin birinci sınıfını açmak için olanaklar müsait değildi. Mecburi olarak öğrenciler Cerrahpaşa'da öğrenime başlatıldı. Açılışta ilk dersi değerli hoca Prof.Dr.Süheyl Ünver verdi. Bizlerde derse katıldık. Ders esnasında öğrencilerin boş boş konuşmaları dinlediğini gören hoca sinirlendi ve çocuklara; "Sizler yeni açılan bir üniversitenin ilk talebelerisiniz. Bu çok önemli hadiseyi tespit ediniz ve hiç unutmayınız dedi (20)"

Prof.Dr.A.Süheyl Ünver'de, Dr.Ratip Kazancıgil'e yazdığı 12.11.1974 tarihli mektubunda törenle ilgili şunları yazmaktadır:

"Dün Edirne Tıp Fakültesi için bizim fakültede altı sene tıp tahsilinin üç yılını okuyacak 50 tıp talebesi için bir toplantı yapıldı. Valiniz Mustafa Bey'de vardı. Dekanımız açtı. Vali Bey'de veciz ve çok güzel bir konuşma yaptı. İki profesör söz aldı. Beni de konuşturdular.

Ben de sözlerimin arasında hepiniz ayrı ayrı ilk öğrencilerden olmanız dolayısı ile birer ruzname (günlük) hazırlayın. Bunu dünyada siz ilk olarak yapmış olacaksınız. Sene sonu dâhil olmayacağım bir jüri huzurunda incelensin, en iyi hazırlayana 100.000 lira ikramiye verilmesini, bu paranın tarafımdan dekanlığa tevdi edileceğini (verileceğini) söyledim.

Bu ani kararım çok tesirli oldu. Eğer tensip ederseniz bir defaya mahsus olacak bu teşvik mükâfatına Edirne'ye çok hakkı geçen Dr. Rıfat Osman ismini vereceğim.

Edirne'mizin Tıp Tarihi açısından önemini izah ettim. Keyfiyeti tensibinize arz ediyorum."

Restore

Edirne Tıp Fakültesi'ne 1974-1975 öğretim yılında alınan ilk öğrencilerle Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde düzenlenen açılış törenine katılanlar "Soldan sağa; Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Cemi Demiroğlu, Edirne Valisi Mustafa Karaer, Ord.Prof.Dr.A.Süheyl Ünver, Edirne Üniversitesi'ni Kurma ve Yaşatma Derneği Başkanı Dr.M.Sertabipoğlu,Prof.Dr.Suat Vural, Prof.Dr.Rüknettin Tözüm, Doç.Dr. Feriha Öz, Doç.Dr.Emine Melek Atabek, Doç.Dr.Asım Cenani
Edirne Tıp Fakültesi'ne 1974-1975 öğretim yılında alınan ilk öğrencilerle Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde düzenlenen açılış törenine katılanlar "Soldan sağa; Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Cemi Demiroğlu, Edirne Valisi Mustafa Karaer, Ord.Prof.Dr.A.Süheyl Ünver, Edirne Üniversitesi'ni Kurma ve Yaşatma Derneği Başkanı Dr.M.Sertabipoğlu,Prof.Dr.Suat Vural, Prof.Dr.Rüknettin Tözüm, Doç.Dr. Feriha Öz, Doç.Dr.Emine Melek Atabek, Doç.Dr.Asım Cenani

Öğrencilerin günlük tutup tutmadıklarını, Süheyl Ünver tarafından verilecek olan bu ödülün kimin aldığı hakkında bir bilgimiz yok. Ancak, Edirne Tıp Fakültesi 1982 yılına kadar eğitimini kurucu fakültesi olan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde sürdürmüştür.

Bu süre içersinde öğrenciler Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin tüm eğitim ve öğretim imkânlarından faydalanmışlardır.Edirne Tıp Fakültesi'nin ilerideki eğitim ve öğretim kadrosunu oluşturmak üzere almış olduğu asistanlar da, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin çeşitli kürsülerinde eğitime tabi tutulmuşlardır (21). Böylece, Edirne Tıp Fakültesi kurucu fakültesi olan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde bir taraftan da kendi eğitim kadrosunu oluşturmuştur.

20 Temmuz 1982'de , 17760 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 41 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile Trakya Üniversitesi kurulunca Edirne Tıp Fakültesi bu üniversiteye bağlanarak Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi adını alarak Edirne'ye taşınmıştır (17).

1982–1983 öğretim yılında bu fakülteye yeni kayıt olan öğrenciler eğitimlerine Edirne'de başlamışlardır. Eğitimlerine Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başlamış olan öğrenciler ise, Edirne'ye gelmeyip eğitimlerini bu fakültede tamamlamışlardır.

Ord. Prof.Dr.A.Süheyl Ünver tarafından çizilmiş olan Edirne Tıp Fakültesi Amblemi
Ord. Prof.Dr.A.Süheyl Ünver tarafından çizilmiş olan Edirne Tıp Fakültesi Amblemi

Kaynaklar:

  1. Milli Gazete, 14.05.1934 – 14. 06.1934
  2. Ünver A. S.: "Edirne'nin Tıp Tarihimiz Noktasından Ehemmiyeti " Üniversiteler Haftası Edirne Konferansları İ.Ü. Yayınları. No: 777, Becid Basımevi, 1958, s. 3–4.
  3. İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanlığı'na yazılan 02.04.1969 tarihli komisyon raporu.
  4. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanlığı'nın İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'ne göndermiş olduğu 10 Nisan 1969 tarih ve 42020 sayılı yazı.
  5. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanlığı'nın İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'ne göndermiş olduğu 11.04 1969 tarih ve 42020/2402/69 sayılı yazı.
  6. Dünya, 18.04.1969
  7. Cumhuriyet, 18.04.1969
  8. Milliyet, 18.04.1969
  9. Edirne Sesi, 3 Mayıs 1969
  10. Vatandaş, 3 Mayıs 1969
  11. Edirne'de Üniversite Kurma ve Yaşatma Derneği Şeref Defteri.
  12. Edirne, 5 Mayıs 1969
  13. 23.07 1969 tarih ve 1 sayılı Edirne'de Tıp Fakültesi Kuruluşunu Hazırlama Komisyonu Raporu.
  14. 23.07 1969 tarih ve 2 sayılı Edirne'de Tıp Fakültesi Kuruluşunu Hazırlama Komisyonu'nun Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanlığı'na yazmış olduğu yazı.
  15. Edirne Valiliği'nin Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanlığı'na yazdığı28. Şubat 1973 tarih ve 58 sayılı yazı.
  16. 28 Nisan 1973 tarih ve 1 no'lu Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Kurul kararı.
  17. Kazancıgil R. Tuğrul M., Gökçe N.: Bilal E., Trakya'da Tıp Eğitimi, Edirne, T.Ü. Rektörlüğü Yayınları 2004, s:97,138
  18. Vural S.: "1959 dan 1977 ye" Tıp Yolunda Edirne Tıp Fakültesi 1977, İstanbul, Yenilik basımevi, 1977, s:12
  19. Edirne Valisi Mustafa Karaer'in Dr.Ratip Kazancıgil'e yazdığı 03.11.1993 tarihli mektubu.
  20. İstanbul Üniversitesi Edirne Tıp Fakültesi Dekanlığı'nın Edirne Valiliği'ne yazmış olduğu 1.4.1981 tarih ve 794 sayılı yazısı.

Not: Fotoğraflar Dr.Ratip Kazancıgil ve Prof.Dr. Suat Vural koleksiyonundandır.

Referanslar:

  1. 3- 6 Kasım 2010 tarihinde İstanbul'da düzenlenen 11.Türk Tıp Tarihi "Geçmişten Günümüze İstabul'da Sağlık" Kongresinde sunulmuştur.
  2. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı/Edirne-2010