Cumhuriyetin 101. Yılında Osman İnci Müzesi’nde Erdal Alantar Sergisi
29 Ekim günü, Osman İnci Müzesi’nde Cumhuriyetin 101. yılına özel, Paris ekolünün son temsilcisi Erdal Alantar’ın “10. Anma Yılında Üstada Saygı Sergisi” açıldı.
Kuruluşundan bu yana her 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı onuruna özel sergi açan müze, bu geleneğini bu yıl da devam ettirmiştir.
Erdal Alantar
Türk soyut ekspresyonist1 ressam Erdal Alantar (1932-2014) İstanbul’da doğdu. İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nde Halil Dikmen ve Cemal Tollu atölyelerinde öğrenim gördü. İtalya’da Floransa Güzel Sanatlar Akademisi’nde bir yıl eğitim aldı. 1950’lerden sonra Fransa’ya yerleşen Alantar, burada üç farklı atölyede resim dersleri verdi. Fransa, İtalya, Almanya, İsviçre ve Türkiye’de 130’u aşkın kişisel sergi açmıştır. Sanatçı Sevinç Alantar ile evli olan Alantar’ın eserleri uluslararası alanda büyük beğeni toplamıştır (1).
10. Yıl Üstada Saygı Sergisi
Serginin açılış törenine Prof. Dr. Osman İnci, T.Ü. Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Baybora Temel, Edirne Yerel Tarih Grubu Başkanı Güngör Mazlum, Edirne Kent Kültürü ve Bilincini Geliştirme Merkezi Derneği Başkanı Ender Bilar ve çok sayıda sanatsever katıldı.
Tören, Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Bahar Hoşcan Kaya ve Dr. Öğr. Üyesi Gülce Sevi Özsoy’un klasik müzik dinletisi ile başladı. Dinletide Atatürk’ün sevdiği “Selanik Türküsü” ve “Onuncu Yıl Marşı” da yer aldı. Ardından Alantar’ın çeşitli yönleriyle anlatıldığı konuşmalara geçildi.
İlk konuşmayı Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Devrim Baran yaptı. Baran, Erdal Alantar’ı Cumhuriyet Gazetesi’nden Gül Erçetin ile birlikte Büyükada’daki evinde ziyaret ettiklerini, Alantar’ın onlara soyut sanat hakkında bilgi verdiğini belirtti. İlk defa bir Alantar tablosuna nasıl sahip olduğunu anlattı.
Ardından Onur Soysalan, Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayarak Alantar’ın kübik ve soyut dönemine ait eserlerin sergide görülebileceğini belirtti. Alantar’ın, Beethoven ve Mozart gibi sanatçıları dinleyerek resim yaptığını ve müziğin onda yarattığı hareket ve güçle eserlerini oluşturduğunu ifade etti.
Proje yürütücüsü Günseli Toker’in sergiye emeği geçenlere teşekkür konuşmasından sonra, Erdal Alantar’ın oğlu Alp Alantar söz aldı. Babasının 10 yıl önce vefat ettiğini belirten Alantar, “Bugün kendimi babamın atölyesinde hissettim. Bu özel bir gün; vatanseverlerin ve sanatseverlerin bir araya geldiği bir gün. Gazi Mustafa Kemal, vatan sevgisi ile sanat sevgisini hiçbir zaman ayırmamıştır.” diyerek konuşmasını tamamladı.
Son olarak kürsüye çıkan Prof. Dr. Osman İnci, “Cumhuriyet 101 yaşında. Umarım nice asırlar devirecektir. 29 Ekim, emperyalizme ve yerli işbirlikçilerine karşı duruşun sonucudur. Özgürlüktür, kimliktir, kişiliktir. Bu özel günde, duayen bir sanatçıya ev sahipliği yapmaktan onur duyuyoruz. Bu müzemizin 47. süreli sergisidir ve özel bir anlam taşımaktadır; çünkü müziği tuvale aktaran bir sanatçının sergisindeyiz.” dedi. Ardından sergi açılışına geçildi. Sergide Erdal Alantar’ın çalışmalarını gösteren kısa bir sinevizyon gösterisi de yer aldı.
Kaynaklar
1- Erdal Alantar - Hayatı ve Eserleri İstanbul Sanat Evi (istanbulsanatevi.com) (Erişim: 31 Ekim 2024)
2- Paris Ekolünün Son Temsilcisi Alantar'ın Eserleri Edirne’de Batı Ekspres (batiekspres.com) (Erişim: 31 Ekim 2024)
Notlar
- Ekspresyonizm (Dışa vurumculuk); doğanın olduğu gibi temsili yerine duyguların ve iç dünyanın ön plana çıkarıldığı 20.yüzyıl sanat akımı.↩