Cumhuriyetin Kadınları Atatürk’ün İzinde Erzurum ve Sivas'ta

Güncelleme:

image2

Vildan Yazıcı koordinatörlüğünde, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Edirne Şubesi ve Edirne Fotoğraf Sanatı Derneği (EFOD) tarafından ortaklaşa yürütülen “Cumhuriyetin Kadınları Atatürk’ün İzinde” projesi, anlamlı bir ziyaretle Erzurum ve Sivas şehirlerinde devam etti.

Cumhuriyet’in kazanımlarını kutlamak ve Atatürk’ün izinden giderek milli mücadele ruhunu anmak amacıyla TÜKD Edirne Şubesi ve EFOD üyeleri, Kurtuluş Savaşı’nın ve Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı bu kongrelerin yapıldığı şehirlerde bir araya geldiler.

Erzurum: Kurtuluşun İlk Kıvılcımı

Projenin “Kongreler” bölümü olarak adlandırılan üçüncü ayağı 31 Ağustos 2024 tarihinde başladı. İlk durak, Kurtuluş Savaşı’nın ilk adımlarının atıldığı Erzurum oldu ve burada ilk olarak Aziziye Tabyaları ziyaret edildi.

Katılımcılar, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı (93 Harbi) sırasında, Erzurum’daki Aziziye Tabyası'nda Ruslara karşı büyük bir cesaretle direniş gösteren, kadınların öncülüğünde düzenlenen ve sembol haline gelen Nene Hatun’un mezarını ziyaret ettiler.

image3

Buradan, 23 Temmuz 1919’da Erzurum Kongresi’nin yapıldığı ve günümüzde “Erzurum Resim ve Heykel Müzesi” olarak kullanılan tarihi binaya geçen katılımcılar, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü elemanlarından müze sorumlusu antropolog Muhsin Koç tarafından bilgilendirildiler.

image4

Erzurum Kongresi

Erzurum Kongresi, milli bağımsızlık için atılan en önemli adımlardan biri olarak kabul edilir. İlk toplantısını 23 Temmuz 1919’da yapan Erzurum Kongresi, geçici başkan olarak Erzurum delegelerinden Hoca Raif Efendi tarafından açılmış, yoklamanın ardından yapılan oylamada Mustafa Kemal Paşa kongre başkanlığına seçilmiştir.

Bu kongrede, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları tarafından alınan kararlarla, Anadolu’nun dört bir yanındaki direniş güçleri bir araya getirilmiştir.

14 gün süren kongrenin sonucunda alınan kararlar, Mustafa Kemal Paşa tarafından açıklanmış. Manda ve himaye ilk kez reddedilmiş ve ilk kez bir hükümet kurma fikrinden bu kongrede bahsedilmiştir.

Kongrenin ardından Mustafa Kemal Paşa, “Bu Kongre, bütün cihana karşı milletimizin mevcudiyetini gösterdi.” diyerek kongrenin önemini vurgulamıştır.

Katılımcılar, kongre salonunda Atatürk’ün sözlerini içeren belgeleri ve fotoğrafları inceleyerek tarihe tanıklık ettiler.

Ayrıca, Mustafa Kemal Paşa’nın Erzurum Kongresi süresince kaldığı ve çalışmalarını sürdürdüğü, bugün ise “Erzurum Atatürk Evi Müzesi” olarak kullanılan binayı ziyaret ettiler.

Sivas’a gitmek üzere Elazığ’a doğru yola çıkan katılımcılar, Elazığ’da Harput’u ve Harput Kalesi’ni gezdiler. Eski bir Harput geleneği olan ve UNESCO tarafından “Temsili Liste”ye alınan “Kürsübaşı” gecesine katıldılar.

Kemaliye’de Atatürk tarafından verilmiş isme sahip tarihi Kemaliye Evleri’ni, Divriği’de UNESCO’nun koruması altında olan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nı ziyaret ettikten sonra, Sivas Kongresi’nin 105. yılı etkinliklerine katılmak üzere Sivas’a geldiler.

Sivas: 105 Yıl Sonra Aynı Heyecanla

Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının milli mücadeleyi ileri taşıdığı yer olan Sivas’a 4 Eylül 2024 tarihinde ulaşıldı. Katılımcılar, Sivas Kongresi’nin 105. yıl dönümü kutlamalarına katıldılar.

image5

Tören sonunda, 4 Eylül 1919’da Sivas Lisesi’nin bir salonunda, 38 delegenin katılımı ile açılan ve Mustafa Kemal Paşa’nın başkan seçildiği Sivas Kongresi’nin yapıldığı kongre binasını ziyaret ettiler.

Kongre binasında bir araya gelen katılımcılar, Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının “Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür, parçalanamaz” kararını yeniden hatırlayarak, milli mücadelenin ruhunu hissettiler.

Sivas’ta Selçuklu dönemine ait tarihi eserleri de ziyaret eden katılımcılar, Edirne’ye dönmek üzere yola çıktılar.

Sonuç

TÜKD Edirne Şubesi tarafından yürütülen “Cumhuriyetin Kadınları Atatürk’ün İzinde” projesi kapsamında düzenlenen bu anlamlı ziyaret, Cumhuriyet değerlerini anlama ve aktarma misyonuyla gerçekleştirilmiştir.

Resimlerle de desteklenen bu anlamlı gezi, tarihe tanıklık etme ve Atatürk İlkeleri doğrultusunda Cumhuriyet kadınları olarak görev bilinciyle hareket etme açısından büyük bir anlam taşımaktadır.