Cumhuriyetin Kadınları Atatürk’ün İzinde Kastamonu, Amasya ve Samsun'da
Dinlenmemek üzere yola çıkanlar asla yorulmazlar
Mustafa Kemal ATATÜRK
Birinci bölümü ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün doğup büyüdüğü ve askerlik eğitimini tamamladığı Yunanistan ve Selanik'te başlayan "Cumhuriyetin Kadınları Atatürk’ün İzinde" adlı projenin ikinci ayağı “Kastamonu, Amasya, Samsun”da gerçekleştirildi.
Proje koordinatörü Vildan Yazıcı başkanlığında, TÜKD Genel Başkanı Meral Güler, TÜKD Edirne Şubesi Başkanı Nadire Özbaşaran, Uzunköprü Şubesi Başkanı Seda Erbil, üyelerimiz, EFOD üyeleri ve bursiyerlerle birlikte, 22 Mayıs'ta projenin ikinci bölümünü tamamlamak üzere yola çıktı.
Etkinliğin ilk durağı, milli mücadelenin ilk günlerinde yurdumuzun işgal edilmesini protesto etmek için düzenlenen ilk kadın mitinginin gerçekleştirildiği Kastamonu oldu.
Kastamonu
Grup, burada TÜKD Kastamonu Şubesi Başkanı Latife Ergün ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılandı. TÜKD Kastamonu Şubesi'nin katkılarıyla, Kastamonu Kent Müzesi Sorumlusu Dr. Murat Karasalihoğlu'nun konuşmacı olarak katıldığı bir konferans gerçekleştirildi.
“10 Aralık 1919’ da, Müdafa-i Hukuk Kadınlar Cemiyeti tarafından, Dârülmuallimat (Kız Öğretmen Okulu) bahçesinde, düzenlenmiş olan kadın mitingine, Köylü-Kentli üç bin civarında kadın katılmış̧tır. Mitingde; düzenleme komitesi başkanı olarak Zekiye Hanım, Dârülmuallimat Müdiresi Hikmet Hanım, yardımcısı İclal Hanım ve Fırka Komutanı Miralay Osman Bey’in kızı Refika Hanım birer konuşma yapmışlardır. Zekiye Hanımın yapmış olduğu kısa ve ateşli konuşmada, işgaller ve yapılan vahşetler, şiddetle kınanmış ve gerekirse vatanı kurtarmak için kendilerinin de cepheye gidecekleri ifade edilmiştir.1”
Dr. Murat Karasalihoğlu, ilk kadın mitingini içeren bu sunumu ile TÜKD Edirne Şubesi ve EFOD’un ortak gerçekleştirdikleri bu projeye çok anlamlı bir katkı sağlamış oldu.
Grup, Kurtuluş Savaşında kadın kahramanları simgelemekte olan, 1921 kışında, cepheye silah taşırken Kastamonu kışlası yakınında, yanındaki bir kaç aylık kızını ve mermileri korumak için kağnısına abanmış vaziyette donarak ölmüş olan, Şerife Bacı’nın heykelini ziyaret ettiler. Bu ziyaretin ardından Amasya’ya gitmek üzere yola çıktılar.
Amasya
Mustafa Kemal ATATÜRK’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun'da başlayan Kurtuluş Savaşı'nın ilk adımını attığı, Amasya ya geçerek, Amasya Genelgesi’nin yapıldığı yeri ve müzesini ziyaret ettiler.
Samsun
Projenin son ayağı olan Samsun’da grubu, TÜKD Samsun Şube Başkanı Filiz Öztopal karşıladı.
TÜKD Edirne Şubesi üyeleri ve misafirlerine ev sahipliği yapan TÜKD Samsun Şube Başkanı Filiz Öztopal’la birlikte, Tarihçi, yazar Refik Baskın hocamızın eşliğinde ve onun anlatımıyla ilk olarak, Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün bağımsızlık mücadelesini başlattığı Samsun’a ayak bastığı yer olan Tütün İskelesi’ni, Kurtuluş İskelesi ve Kurtuluş Yolunu, ardından Gazi Müzesi ve Onur Anıtı ziyaret ettiler.
Geceyi Samsun’da geçiren grup, ertesi gün Edirne’ye dönmek üzere yola çıktı.
Not: TÜKD Edirne Şubesi yönetim kurulu ve üyeleri; bu projeye destek veren katkı sunan herkese teşekkürlerini sunarken,ayrıca bursiyerlerin yol ücretlerini karşılayarak, TÜKD’ne destek olan Edirne Belediye Başkanı genç bir Cumhuriyet kadını Av.Filiz Gencan Akın 'a teşekkür ve saygılarını sunmaktadırlar.
Kaynaklar
- Eski M; Kastamonu’da Yapılan İlk Kadın Mitingi, https://atamdergi.gov.tr/ozet/669/tur,
- Hudut gazetesi, 29 Mayıs 2024
- Edirne Ahval, 28 Mayıs 2024