1925, Cumhuriyet’in İlanının İkinci Yıl Dönümü

EdirneDr. Rıfat Osman
Güncelleme:

100

Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun. Bugünlere ulaşana kadar herkesin gösterdiği emeği ve azmi kutlamak istiyorum. Birlik ve beraberlik içinde nice yüzyıllara!

Nilüfer Gökçe

Cumhuriyet’in II. Yıl Dönümü Dolayısıyla Edirne’de Kurulan Cumhuriyet Takı.

Tak: Millî bayramlarda veya önemli bir olayı anmak için düzenlenen şenliklerde, geçit yapılacak caddelere geçici olarak kurulan, yazılar ve çiçeklerle süslenen kemer.


Tarih: 29 Ekim 1925

Tüm yurtta olduğu gibi Edirne’de de kutlama hazırlıkları yapılmaktadır. Bu hazırlıklar çerçevesinde, Türk Ocağı Edirne şubesi yönetim kurulu, iki tak yaptırılması karar alır ve bu işi, Tosyavizade Dr.Rıfat Osman Bey’e verir.

Cumhuriyet Bayramı’na dört gün vardır. Bu kısa zaman içersinde takları başarı ile bitiren Dr.Rıfat Osman Bey, Prof.Dr. A.Süheyl Ünver’e yazdığı 30 Teşrin-i evvel 1341/30 Ekim 1925 tarihli mektubunda bu takların bir krokisini çizerek, çalışmasını şöyle anlatır:

Muhterem Süheyl,

Buradaki (Edirne) Türk Ocağı’ndaki arkadaşlar, Cumhuriyet Bayramı’na dört gün kala, ocak cephesine iki tak kurulmasını, bunların yapımını, eksiklerinin giderilmesini ve bilhassa projelerinin hazırlanmasını bana verdiler.

Verdiler ise de iki güzel tak, dört günde! Pazartesi günü akşamı ya Allah dedim. Önce projeleri hazırladım. Salı sabahı da ya Kerim diye işe başladım. Bir kısım Edirne çömezlerinin yardım etmeleriyle yevm-i cumhurun (Cumhuriyet günü) sabahı eksiklerini tamamlayarak teslim etmeye muvaffak oldum (başardım) ise de, dün sabahtan beri araba altında kalmış köpek yavrusu gibi ayaklarımı sürüyerek geziyorum. Zira bittim. Fotoğraflarını çekmedim. Fakat çekenlerden tedarik eder isem gönderirim. Şimdilik krokilerini çizeceğim[^1]. Telgraf ile, bir kısım malzeme de İstanbul’dan getirtildi...

Resim 1: Dr.Rıfat Osman Bey 1. Tak krokisi
Resim 1: Dr.Rıfat Osman Bey 1. Tak krokisi

Resim 2: Dr.Rıfat Osman Bey 2. Tak krokisi
Resim 2: Dr.Rıfat Osman Bey 2. Tak krokisi

Kaynaklar

  1. Dr.Rıfat Osman Bey’in Ord.Prof.Dr.A.Süheyl Ünver’e yazmış olduğu 30 Teşrin-i evvel 1341/30 Ekim 1925 tarihli mektubu./ Kazancıgil R. Gökçe N.; Tosyavizâde Dr.Rıfat Osman Bey’den Ord.Prof.Dr.A.Süheyl Ünver’e Edirne Mektupları C:I bsk.2,Edirne,2016,s:110-111
  2. Kazancıgil R. Gökçe N.; Tosyavizâde Dr.Rıfat Osman Bey’den Ord.Prof.Dr.A.Süheyl Ünver’e Edirne Mektupları C:I bsk.2,Edirne,2016,s:110-111