Edirne’de güneşin batışı

EdirneDr. Rıfat Osman
Güncelleme:

Tosyavizade Dr. Rıfat Osman Bey – Ord.Prof.Dr.A.Süheyl Ünver’in Mektuplarından Seçmeler-IV

Dr. Rıfat Osman (1874-1933) ve Dr. Süheyl Ünver (1898-1986) birbirleriyle mektuplaşarak fikir alışverişinde bulunmuşlardır. Mektuplarının bir özelliği de çok uzun olması, ara verilip, tekrar başlaması ve bir mektup içerisinde birçok konunun ele alınmış olmasıdır.

Dr.Rıfat Osman Bey, Dr.A.Süheyl Ünver’e yazdığı mektuplarında, doğa olaylarından da bahseder. Edirne’de güneşin batışını, şehre adını veren Roma İmparatoru Hadriyan’la özleştirerek çok güzel anlatır:

Resim 1: Edirne'de gün batımı
Resim 1: Edirne'de gün batımı

Edirne’de gurup “gün batışı”…

Edirne
Tosyavizade
Doktor Rıfat Osman
Röntgen Mütehassısı

20 Kânunusani 1930/Edirne

Nur-u aynim aziz Süheyl…

Ne şanslı bir insansın ki benim dörtte bir asırda (yirmi beş yılda) Edirne’de nadiren gördüğüm iki doğa manzarasını bir an içinde gördün.

Bir gezi sırasında Edirne’deki tepelerden birinde bulunan ünlü Roma İmparatoru Hadriyan, Edirne’nin ateşler saçan zengin bir gurubunu (gün batışını) seyrettikten sonra, şehrin kalesini yenileyip, genişletmiş ve adını da (kendi adını) vermiş idi.

Buna göre sen de Hadriyan gibi bir gurup seyrettin. Bu baş döndürücü güzellik özellikle ilk ve sonbaharda daha parlak ve gösterişli ve büyüleyici olur.

Sağa1 da hiçbir sözcük ile anlatılmayacak kadar cehennemi (cehenneminkine benzer) kırmızılıklara bürünerek, güneş batarken şehrin doğu tepeleri arkasında “nur” denilen şeyin dalgalarını taşıyan ay da kendisine tahtlık eden bulutlar içinden yükseliyordu.

Ufuklarında bu kıymetler koparken (432) yalancı yıldızın, büyük ölçüde mabedin kubbesi etrafında muhafızlık (korumalık) eder, minarelerin bedenindeki tutuşmaları.

Dr.Rıfat Osman
(İmza)

Resim 2: Edirne'de gün batımı
Resim 2: Edirne'de gün batımı

Bugün, Meriç Nehri üzerinde ki köprüden gün batımını izleyenler, bütün ihtişamı ile bu güzellikleri hayranlıkla seyredeceklerdir…

Notlar


  1. Sağa: Yazarın, geçmişte yaşanan olayları, hayâl gücüyle yeniden kurguladığı ve okuyucularına estetik bir şekilde aktardığı tarihsel öykülerdir.
  2. Dr.Rıfat Osman Bey’in Dr.A Süheyl Ünver’e yazmış olduğu 20 Kanunisani / Ocak 1929 tarihli mektubu - Kazancıgil R. Gökçe N.; Tosyavizâde Dr.Rıfat Osman Bey’den Ord.Prof.Dr.A.Süheyl Ünver’e Edirne Mektupları C:I bsk.2,Edirne,2016,s:269
  3. Fotoğraflar, Ömer Gökçe