Tosyavizâde Doktor Rıfat Osman Bey'den Ord. Prof. Dr. A. Süheyl Ünver'e Mektuplar

Dr. Rıfat Osman
Güncelleme:

Tosyavizâde Doktor Rıfat Osman Bey'den Ord. Prof. Dr. A. Süheyl Ünver'e Mektuplar - Cilt 1
Tosyavizâde Doktor Rıfat Osman Bey'den Ord. Prof. Dr. A. Süheyl Ünver'e Mektuplar - Cilt 1

İlk radyologlarımızdan olan Tosyavizâde Doktor Rıfat Osman Bey (1874-1933) 18 Şubat 1874'te Üsküdar'da Harem İskelesi'nde doğmuştur. 28 Mayıs 1899'da Mekteb-i Tıbbiye'den yüzbaşı rütbesiyle mezun olmuştur. Prof. Robert Rieder Paşa'nın yanında çalışmaya başlamış. Rieder'in yardımcılığı ve röntgen dairesi şefliğine kadar yükselmiştir. 1903'de Solkolağası rütbesi ile Edirne Merkez Asker Hastanesi Röntgen Şua şefliğine tayin edilmiştir. Balkan Savaşı ve Birinci Dünya Savaşı'nda Edirne Merkez Asker Hastanesi'nde büyük hizmetler vermiştir.

Dr. Rıfat Osman Bey, çok yönlü bir hekimdir. Ressamdır. Mimar-Mühendistir. Amatör ruhlu profesyonel bir fotoğrafçıdır. Profesyonel güçte bir müzeci ve kütüphanecidir. Tarihçidir. Edirne Tarihi ve Mimarlık Tarihimizle ilgili çok sayıda eserler vermiştir. İyi bir eğitimcidir.

Ord. Prof. Dr. A. Süheyl Ünver (1898 - 1986 ) İstanbul'da doğdu. 1920 yılında Dârülfünun Tıp Fakültesi'ni bitirdi. Gureba ve Haseki Hastanelerinde hekimlik çalışmalarına başladı.

1916 yılında tıp öğrenimi ile eş zamanlı olarak girdiği Medreset'ül Hattatin'den 1923 yılında tezhip ve ebru dallarında iki icazet aldı. 1936 yılında Güzel Sanatlar Akademisi'nde Türk Minyatürü ve Süslemeleri Dalı'nda öğretim üyesi olarak göreve başladı ve 19 yıl bu görevi sürdürdü.

İstanbul Üniversitesi Tıp Tarihi Enstitüsü'nü kurdu. 1933 senesinde Üniversite Tıp Tarihi Enstitüsü direktörü oldu. 1938'de profesör, 1954'de ordinaryus profesör oldu. 1967'de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde Tıp Tarihi ve Deontoloji kürsüsünü kurdu. İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'nde "Türk Minyatürü ve Süslemesi "hocalığı yaptı... 1973'de emekli oldu, 1986'da vefat etti.

Tosyavizâde Dr. Rıfat Osman Bey ile Ord. Prof. A. Süheyl Ünver ( 1898 – 1986) 1923 yılında İstanbul'da, Ressam, Üsküdarlı Ali Rıza Bey'in yanında karşılaşırlar. Bunu, Rıfat Osman Bey, Süheyl Ünver'e yazdığı

16/17. III.1929 tarihli mektubunda:

"Bin kere, yüz bin kere milyon kere teşekkür ederim, o hazreti Muhiddin'ne. Aramızda ilişki kurmamıza aracılık etti. Ve hayatımın son senelerinde bana Evliya Çelebi deyimiyle Bir yâr-ı vefa şiar "vefalı, kadir kıymet bilen" dost kazandırdı." şeklinde ifade etmektedir.

21.Mart. 1930 tarihli mektubunda ise:

"Ben, 1923 yılından beri namuslu, doğru düşünür, doğru söyler, kadere itaatli, hakka saygılı civan mert bir Süheyl tanıdım. Bu, ömrümün sonlarına rastlayan Tanrı bağışı, benim bütün hayatımın sonsuz bir ödülüdür" demektedir.

Bu karşılaşmadan sonra, çok iyi iki dost olurlar. Süheyl Hoca'nın Paris'te eğitimde bulunduğu sırada bu dostlukları daha da derinleşir ve Rıfat Osman Bey'in ölümüne kadar da devam eder.

Dr.Rıfat Osman Bey, bu süre içersinde Ord. Prof. Dr. A.Süheyl Ünver'e yüzlerce mektup yazar. Süheyl Ünver'de zamanı uyun olduğu sürece onun bu mektuplarına karşılık verir.

Dr.Rıfat Osman Bey ve Ord.Prof.Dr. A.Süheyl Ünver arasında ki bu yazışmalar,üzerinde fikir ve görüş belirten çok değerli kaynaklardır. Klasik, alışıla gelmiş mektupların dışında, tarih, bilim, felsefe, sanat, şehircilik ve turizme kadar değişik konular içermektedir.

Tosyavizâde Doktor Rıfat Osman Bey'den Ord. Prof. Dr. A. Süheyl Ünver'e Mektuplar - Cilt 2
Tosyavizâde Doktor Rıfat Osman Bey'den Ord. Prof. Dr. A. Süheyl Ünver'e Mektuplar - Cilt 2

Kitabın birinci cildi; rahmetli Radyolog Dr.Rıfat Osman Bey'in Süheyl Hocamıza yazmış olduğu mektuplara ayrılmıştır. Bu çalışmada bu yüzlerce mektup içerisinden seçilerek günümüz dil ve yazısına çevrilmiş olan bölümlerden oluşmaktadır.

Kitabın ikinci cildi; Ord.Prof.Dr.A.Süheyl Ünver'in Dr.Rıfat Osman Bey'e yazmış olduğu mektuplardan oluşmaktadır.